Gastenboek

evelyngx4
New super hot photo galleries, daily updated colle
New hot project galleries, daily updates http://okemosamaturea***.alypics.com/?tabitha free *** uplode celebrity *** actress bbw gay *** tan boots *** scandale ***
dinsdag 16 augustus 2022
tiaeg2
New super hot photo galleries, daily updated colle
New ***y website is available on the web http://beach.kearny.energy***y.com/?vanessa 100 free long *** clip survivor ozzzy *** video *** video without javascript imogen *** tape asian size queens ***
woensdag 03 augustus 2022
Motiefgroep schaken www.euwe.nl
Stukje Anne Kloosterman 2018 schaken en filatelie
Bij toeval kwam ik het stukje tegen op het zo onderhand heeeeeel grote internet. Leuk stukje en het is niet Kasparov, maar Karpov die die grote verzameling heeft. De overlevering beweert dat Karpov vroeger prijzengeld wel deels? moest afdragen aan de autoriteiten, maar postzegels vielen daar niet onder en dus was Karpov een hele slimme jongen. Waar dat weetje vandaan komt? Van de Motiefgroep S...
zaterdag 11 december 2021
Anne
Time flies
Prachtige filmpjes Wim! Bijzonder om de leden te zien die niet meer onder ons zijn. Wat lijkt die tijd nog maar kort geleden. Ben zelf niet zo van het plaatsen van filmpjes op YouTube maar deze geven een prachtig tijdsbeeld van ons clubjes van zowat 15 jaar geleden?
zaterdag 28 augustus 2021
Anne
Diagrammen II
Erg leuk om de slotstellingen te spelen. Mooi dat je dat elke week weer doet Selwin! Komende zondag moeten we maar weer eens voor de volle winst gaan
vrijdag 23 april 2021
Anne
Frank
Er is ons weer een kleurrijk figuur ontvallen. Frank gaf in de jaren tachtig kleur aan de schaakclub Sneek met zijn soms onnavolgbare kijk op zijn gespeelde partij. Rust zacht Frank
vrijdag 22 januari 2021
Eelke
diagrammen
Kunnen jullie bij de oplossingen puzzels de diagrammen ook in het artikel zetten? Dat verhoogt het leesplezier aanzienlijk.
woensdag 06 januari 2021
Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020

Recent Toegevoegd

 • Zomerschaak
  04-08-2022
  Afgelopen dinsdag ontbrandde de strijd om het felbegeerde eremetaal. Zoals vorige week aan de lezers dezes is voorgerekend, moest Jan Hans zijn kans pakken om zijn rapidtitel op te eisen.
 • Zomerschaak
  15-06-2022
  Zomerschaak nadert climax bij Schaakclub Sneek   Met nog één ronde te spelen zo voor de 85e Sneekweek zijn de medailles nog niet verdeeld:   Bij de rapidspelers leidt Onno Brouwer met...
 • Sneek 1
  03-07-2022
  https://schaakbond.nl/competitie/informatie-knsbcompetitie/opstarten-knsb-competitie-20222023/voorlopige-indeling-knsb Klasse 3A Clubnr Plaats P/D 1 Assen...
 • Stukjes van Mudshark
  08-06-2022
  In mei 2021 zag ik op Kickstarter een leuk project. Een schaakbord waarmee je via een app op chess.com en Lichess tegen andere schakers kunt spelen.Het zou in september voltooid zijn. Zoals bijna...
 • Interne competitie
  31-05-2022
    Uitslag Ronde 21                 1 Selwin Keuning  -  Christian Kuitert 1 - 0 2 Tjitze...
 • More news...

Bezoekers

Today 215

Yesterday 225

Week 440

Month 4163

All 228419

Currently are 16 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Schaakclub Sneek werd opgericht in 1906. Dat wil echter niet zeggen dat er voor die tijd in Sneek niet werd geschaakt. De eerste schaakclub in Nederland werd in 1803 in Den Haag opgericht onder de naam "Haagsch Schaakgenootschap". In Friesland kwam de eerste club pas 40 jaar later. In Woudsend werd in 1843 "Strijd in Eendracht" opgericht. Deze vereniging bestaat allang niet meer want na 1864 is niets meer van de club vernomen. Het is in Nederland de enige dorpsvereniging waarvan het reglement bewaard is gebleven.

 

De leden van de vereniging kwamen bijna allemaal uit een familie, de familie Tromp. Er werd niet alleen geschaakt maar er werden ook problemen gecomponeerd. In het oudste Nederlandse schaakblad Sissa, dat voor het eerst in 1847 verscheen, zijn een aantal van deze problemen opgenomen.

 

Hoewel er veel Trompen lid waren, zijn wij als Snekers meer geïnteresseerd in Johannes Schijfsma, in 1851 vice-voorzitter van Strijd in Eendracht. Deze Johannes Schijfsma (1821-1903) van beroep zilversmid, is een van de oprichters van het Sneker Schaakgezelschap in 1875. Hiervoor werd in Leeuwarden in 1847 Philidor al opgericht. Deze vereniging bestaat nog steeds en is daarmee een van de oudste verenigingen van het land.

 

In het boek "De Friese Schaakkoningen" van Haye Kramer lezen we onder andere:

 

"Evenals in Londen en Amsterdam worden in Leeuwarden in het begin van de jaren vijftig wedstrijden georganiseerd. De allereerste begint op woensdag 26 maart 1850, 's-Morgens 10 uur, bij de heer W. van der Wielen thuis in de Sacramentstraat. De wedstrijd is aangekondigd in de plaatselijke pers, de Provinciale Friesche Courant en de Leeuwarder Courant. Aan de start verschijnen 13 deelnemers, 8 leden en 5 genodigden. Zij betalen 50 cent inleggeld en beginnen om half elf. Na een pauze tussen 14.00 en 15.30 schaakt men tot diep in de nacht door. Omdat remisepartijen niet gelden en er ook geen tijdcontrole is komt men niet tot een beslissing. De heren Geerts en van Temmen staan bovenaan en zij spelen op 8 maart een beslissingspartij die nog steeds geen werkelijke beslissing brengt. Pas tijdens het daarop volgende etentje komt men tot overeenstemming: Geerts wint de eerste prijs, een boekwerk van f10,- en van Temmen de tweede prijs, een zilveren doosje ter waarde van ƒ4,- .

 

Aan een volgend toernooitje, op 12 februari 1851, doen 17 schakers mee: 9 leden en 8 genodigden waarvan 4 uit Sint Anna- en Sint Jacobi Parochie. Winnaar van deze regionale wedstrijd wordt A. Adriani. Hij kon een fraaie tafellamp ter waarde van ƒ10,- mee naar huis nemen. Dezelfde Adriani komt ook in het derde toernooitje, gehouden op 29 oktober 1851, als eerste naar voren. Hij bereikt dat resultaat door zijn laatste concurrent, op 15 november 1851 na een 4 uren durende strijd, uit te schakelen. Deze partij is voor het nageslacht bewaard gebleven want de secretaris heeft het verloop in het notulenboek opgenomen.

 

In fraai schoonschrift geeft hij aan:

 

"Laatste spel gespeeld door de heren Jelgersma-Adriani. De heer Jelgersma had de eerste zet en de witte stukken". Vervolgens laat hij wit als eerste zet b8 op c6 doen en zwart antwoorden met e2 op e4. Vertaald in de huidige notatie (1.Pb8-c6 e2-e4) dus: 1. Pb1-c3 e7-e5. Een en ander was het gevolg van de regel dat men eerst om de voorzet, en vervolgens om de kleur lootte. In dit geval speelde Jelgersma dus met de witte stukken en had hij bovendien nog de voorzet. De eerste zet had der- halve 1. Pb1-c3 moeten zijn. De notatie is alleen te verklaren door aan te nemen dat de velden van het bord waren gemerkt en dat de witte stukken op de 7e en 8e rij stonden. Uit het vervolg van de notatie blijkt dat de heren het ook niet zo nauw namen met de overige regels want de koning en de dame zijn van plaats verwisseld. We doen er daarom goed aan de hele partij met de mantel der liefde te bedekken".

 

In 1850 werd in Weidum een club opgericht. Uit het blad Sissa is bekend dat de club in 1866 nog bestaat: "Strijd en Eendracht" met als voorzitter M. Tjepkema. Omstreeks dezelfde tijd wordt er in Sneek ook een schaakclub opgericht onder de naam Palamedes. Van deze vereniging is weinig bekend. Er zijn echter wel twee correspondentiepartijen tegen Philidor Leeuwarden aan de vergetelheid ontrukt. H. Kramer laat deze partijen in 1865,1866 spelen. Doch in het jubileum boek van Philidor wordt de eerste partij gestart op 25 februari 1853.

 

Uit het jubileumboek:

 

"Philidor heeft een vijftal leden als denktank aangewezen en deze zorgen er voor dat op 23 mei 1854 na 44 zetten de winst binnengehaald kan worden. Sneek wenst revanche te nemen en nodigt Philidor uit tot het spelen van een tweede partij en stelt daarbij voor de zetten in de Provinciale Courant te laten opnemen. Philidor gaat daarmee akkoord, temeer daar er reeds op 2 december 1853 een besluit tot koop der schaakfiguren voor de Courant à 10 guldens en voor vracht 30 ct. was geregeld. Wel wenst Philidor dat Palamedes meedraagt in de kosten van een fooi van drie gulden bestemd voor de knechten van de drukkerij der Provinciale Courant. Sneek wijst het voorstel af wegens geldgebrek. Philidor berust hierin en betaalt de fooi zelf maar. Palamedes vraagt Philidor direct na de opgelopen nederlaag een tweede partij te spelen; men wil graag een herkansing krijgen. Philidor gaat akkoord. De correspondentiepartij vangt aan op 30 mei 1854 en eindigt op 12 oktober 1855, na 58 zetten, in een nederlaag van Philidor. Sneek heeft dus inderdaad revanche weten te nemen. Daar beide steden een partij hebben gewonnen, vindt men dat er nog een beslissingspartij dient te worden gespeeld. Met deze partij wordt op 21 oktober 1855 gestart. Er wordt bepaald dat Philidor met de witte stukken speelt en de eerste zet krijgt toebedeeld. Er schijnt ergens iets fout te zijn gegaan, want er is niets over deze partij te vinden in de notulen, noch in Sissa. Jammer!”

 

Deze twee partijen is alles wat ons rest van schaakclub Palamedes. Tot 1866 zijn er incidentele berichtgevingen in Sissa waaruit blijkt dat de heer K.K. Kooi president van het genootschap is. Het overzicht in Sissa in 1868 geeft eigenlijk al het vermoeden dat deze vereniging opgehouden had te bestaan. Palamedes stierf een zachte dood. Dat kan niet gezegd worden van de Griekse held Palamedes, de strijder vol listen en lagen uit de Trojaanse oorlog, die dacht Odysseus te slim af te zijn maar dankzij een tegenactie van diezelfde Odysseus werd gestenigd en zo het leven verloor.

 

Hij was wel een wijs man getuige het citaat uit: Griekse Mythen van Robert Graves.

 

"Palamedes had zijn kameraden aan zich verplicht door de uitvinding van de dobbelsteen waarmee zij de tijd voor Troje doodden, en het eerste paar wijdde hij in de tempel van Tyche in Argos. Maar allen benijdden hem om zijn diepzinnige wijsheid, omdat hij ook de uitvinder was van de vuurtoren, de weegschaal, het meetlint, de discus, het alfabet en de kunst van het plaatsen van wachtposten" .

 

Er wordt beweerd dat hij ook de uitvinder was van het schaakspel. Dat is echter onjuist.

In 1858 nemen er twee Friezen, de heer A. de Jong, voorzitter van Philidor, en de heer R. Heeren aan een wedstrijd te Nijmegen deel. Het is de eerste onofficiële wedstrijd om het kampioenschap van het land. Winnaar wordt de militair Wendy van Palas.

 

In 1861 worden er in Friesland twee ver~nigingen opgericht te weten "Heerenveen" en "Overwinning kroont den Strijd" uit Weinaldum in 1863 gevolgd door "Dokkum" en "Friso" uit Winsum in 1875. In Sneek wordt op 25 oktober 1875 het "Sneker Schaakgezelschap" opgericht. Voorzitter is de heer P. Feenstra en secretaris-penningmeester de heer G. Nieuwenhuis. Alles staat opgetekend in het prachtige handschrift van de secretaris in het notulenboek.

 

In het boek "Het loopt ongenadiglijk mat" van Drs. H.J.G.M. Scholten lezen we:

 

“De korte reglementen zijn al van 18 oktober. Opmerkelijk in dit reglement zijn de contributie per avond, de boeteregeling en de verwijzing naar Sissa voor de spelregels. De boeteregeling werkt niet echt, want de absentie schommelt rond de 50% en men maakt melding van achterstallige contributiebetaling door de afwezige leden. Het aantal leden van de vereniging blijft beperkt tot circa tien, maar er komen regelmatig gasten uit de buurt".

 

De heer P. Feenstra was koopman, de heer G. Nieuwenhuis horlogemaker. Verder duikt de heer Joh. Schijfsma op. Deze was in 1851 vice-voorzitter van schaakclub Woudsend. Joh. Schijfsma (1821-1903) was zilversmid. In het scheepvaartmuseum in Sneek zijn veel stukken van zijn hand te zien. De schaakavonden worden "vergaderingen" genoemd. In de verslaggeving duikt in 1877 de naam van J. van der Weij als liefhebber op.

 

"De vereniging wordt vooral gevormd door mensen die hun bestaan vinden in de handel en met name de nijverheid. Ze vormen zeker niet de maatschappelijke toplaag in Sneek. Het verenigingsleven is nauwelijks geanimeerd te noemen. Op een bijeenkomst zijn vier tot acht leden aanwezig; uitgaven worden alleen gedaan voor de aanschaf VWl een notulenboek, papier en briefkaarten en voor de zaalhuur. In de loop van een jaar (tussen 25 oktober 1875 en 17 juli 1876) werden er 288 partijen gespeeld, waarbij Th. Camphuis de beste was.

 

In het tweede en derde verenigingsjaar neemt de opkomst verder af en na 2 juli 1877 wordt er geen melding meer gemaakt van bijeenkomsten. Het schaakleven in Sneek komt daarmee zeker niet geheel tot stilstand.

 

Op 17 november 1880 wordt er in de Sneeker Courant een schaakwedstrijd aangekondigd in de buitensociëteit "De Harmonie". Een van de organisatoren is het oud lid Johannes Schijfsma. Op 22 december 1880 wordt den afloop van de schaakwedstrijd in dezelfde krant geannonceerd, maar uitslagen komen we niet te weten.

 

Op 1 oktober 1887 wordt nogmaals zo'n schaakwedstrijd aangekondigd. Daarvoor had de Schaakkalender van Het Noordelijk Schaakbond in 1886 al laten weten dat enige liefhebbers geregeld bijeenkwamen. Vier van de vijf daarbij genoemde namen zijn herkenbaar als voormalig lid van het Sneeker Schaakgezelschap: Jan en Joh. Schijfsma, Th. Camphuis en G. Nieuwenhuis. De laatste was eerder secretaris-penningmeester geweest. Dat wordt hij opnieuw als op 4 november 1890 het "Sneeker Schaakgezelschap" wordt heropgericht, waarvan aantekening is gemaakt in hetzelfde notulenboek. Ook deze poging is geen lang leven beschoren want al na vijf vergaderingen worden de aantekeningen gestaakt".

 

Aldus het boek "Het loopt ongenadiglijk mat".

 

Er werd die tijd gespeeld in zaal "Het Oudste Koffiehuis" van Bakker.

 

Inmiddels is in september 1878 de schaakclub "Andersen" in Huizum opgericht, gevolgd door "Friso" in Winsum op 18 februari 1880 (opnieuw opgericht). In 1881 "Ferwerd . en Omstreken" uit Ferwerd. In 1885 wordt in Leeuwarden een tweede vereniging opgericht te weten de schaakclub Leeuwarden. In 1886 worden er in Friesland twee verenigingen opgericht. In Roordahuizen (Reduzum) "Okkenius" en in Bolsward "Westergoo". In 1890 doen ze in Sneek nog een korte poging. Ook in de Wouden wordt geschaakt, in 1892 worden er verenigingen opgericht in Beetsterzwaag en Gorredijk. In 1898 ziet in Leeuwarden de derde vereniging het levenslicht, dan wordt de "Vriendenkring" opgericht.

 

Van al deze verenigingen zijn er al veel verdwenen. In Gorredijk (1892) en Heerenveen (1861) wordt nog steeds in verenigingsverband geschaakt. De huidige schaakclub in Heerenveen werd op 20 september 1914 opgericht. In Bolsward vierde Westergoo in 1986 zijn honderdjarig bestaan. Het gedenkboek "Lustig huppelen de oud geworden paarden weer over het -f bord" geschreven door Harm Jan Dijkstra is door ons veel gebruikt.

 

De Leeuwarder schaakclub Philidor bestaat al sinds 1847 en is een van de oudste verenigingen van het land. Ook hun in 1997 verschenen boek is door ons veelvuldig geraadpleegd.

 

In 1895 schrijft C.T. v/d Ham uit Huizum:

 

"De Huizummer club bestaat uit zoogenaamde natuurschakers, die o.a. nooit een partij noteren. Ik heb ten minste bij den geheelen wedstrijd niemand iets zien aantekenen. De eerste prijs ontglipte mij door het natuurschaken; ik moest nl. wachten op een der heeren, om mijn laatste partij te spelen, doch deze was in een eindspel gewikkeld, dat voor hem al reeds dertig zetten vroeger gewonnen was, maar waarbij van weerskanten geschoven werd tot in het oneindige met het gevolg, dat ik pas des nachts drie uur aan de beslissende partij kwam. Ik was reeds van zes uur des morgens af in de weer, zoodat ik in dat heilige oogenblik Paarden en Raadsheeren niet al te best meer vermocht te onderscheiden en zoo na nog tweemaal, ik mag wel zeggen toevallig, remise gemaakt te hebben, eindelijk geheel "op" zijnde, de derde partij na een zet of twaalf maar abanonneerde, daar ik wel gevoelde tot allerlei dwaasheden in staat te zijn, doch niet, om een emstige partij te spelen. Overigens is het met het schaakleven in dezen hoek van Friesland al zeer treurig gesteld. De club, waarvan ik Voorzitter ben, bloeide bij den beginnen veel te sterk op; men meende het schaken zoo maar eventjes te kunnen leeren, maar ik begreep terstond, dat vele leden zich wel weer terug zouden trekken, zooals dan ook geschied is. Als ik u nu meededeel, dat de leden ook hier er niet toe kunnen komen, een partij te noteeren of zelfs maar de benamingen van de velden zich eigen te maken, behoef ik zeker niet verder uit te wijden om u te doen begrijpen dat het schaken hier, niet veel te beteekenen heeft. Jongelui zijn er hier ter plaatse of in de omgeving niet toe te brengen. In Beetsterzwaag verkeert de Schaakclub zoo wat in hetzelfde doen. Mijn vriend de heer Halbertsma aldaar, klaagt over dezelfde verschijnselen. Maar er is daar, geloof ik, nog een enkele uitzondering. Overigens zijn mij in Friesland behalve de genoemde club in Huizum en de Vereeniging "Philidor" in Leeuwarden geen clubs bekend. Naar ik meen bestaat er te Bolsward ook een Vereeniging. Verder zijn er hier en daar verspreid wonende schakers, waarvan de sterkste wel zal zijn de heer R. Heeren te Temaard .... Ik begrijp ten volle, dat het Tijdschrift en al de wedstrijden, die de Bond uitschrijft, verbazend veel kosten na zich slepen. Ik vrees dat als Friesland door ruime toetreding tot den Bond, verbetering in de financiën moet brengen, de verwachtingen niet te hoog gespannen moeten zijn, enz.".

 

Uit het boek "De Friese Schaakkoningen".

 

Uit bovenstaande blijkt wel dat schaken in Friesland in die tijd nog niet veel voorstelde.

In de schaakclubloze periode in Sneek tussen 1877 en 1890 en tussen 1891 en 1906 werd nog wel geschaakt getuige een aantal advertenties in de krant. Op 31 maart 1877 verscheen er in de krant een advertentie van het tijdschrift "De Schaakwereld" 28e jaargang van Sissa. In 1880 verscheen er een advertentie in de krant voor een schaakwedstrijd in de buitensociëteit "De Harmonie" in Sneek. In de commissie zit Joh. Schijfsma, ex-lid van het niet meer bestaande schaakgenootschap. In de krant zijn geen uitslagen gevonden. Op 4 oktober 1887 is er weer een wedstrijd in "De Harmonie", ook hiervan zijn geen uitslagen bekend.

 

Na de eeuwwisseling komt er weer activiteit in Friesland. Dat is aan een aantal oorzaken toe te schrijven.

 

We lezen in het boek "De Friese Schaakkoningen".

 

"In de eerste plaats aan de stimulerende werking van de landelijke bond die in 1901 weer een zogenaamde kleine wedstrijd in Leeuwarden organiseerde en die verder een zilveren medaille met diploma beschikbaar stelde voor een wedstrijd in 1902 om het kampioenschap van Leeuwarden en omstreken.

 

Als tweede oorzaak is de activiteit te noemen die er nog van de Friese schakers zelf uitging. De genoemde wedstrijd om het kampioenschap van Leeuwarden is uitgeschreven door de club Vriendenkring, die er ook een zilveren medaille voor beschikbaar stelde. De wedstrijd had een meer regionale betekenis want van de 12 deelnemers kwamen er vier uit aangrenzende gemeenten.

 

De derde oorzaak is te zoeken in de activiteiten van een zekere heer W Muntjewerff uit Amsterdam. Hij begon in 1902 met een nieuw maandblad onder de titel: Schaakblad en een aantal ondertitels: Maandblad voor Nederland en Koloniën; speciaal gewijd aan de belangen van het Schaakspel; Opleidingsblad voor iedereen; Het meest gelezen Schaaktijdschrift in Nederland. De abonnementsprijs van ƒ1,- per jaar, franco per post, moest worden verhoogd tot ƒ2,50 maar er kwam een kleine editie waarvan de prijs op ƒ1,- bleef gehandhaafd. Muntjewerff koos met zijn blad vooral Friesland als zijn werkterrein omdat de landelijke bond hier maar weinig leden had. Het spreekt vanzelf dat zijn belangen weldra in conflict kwamen met die van de Bond. Vooral het organiseren van wedstrijden wekte wrevel op.

 

Dit alles heeft zonder twijfel mee gespeeld bij de veranderingen in het Friese schaakleven die kort daarop plaats vinden. Maar het initiatief van het vernieuwde Philidor uit Leeuwarden is niet de enige aanleiding. Vanuit een onverwachte hoek van de provincie komt een initiatief tot het oprichten van een Friese Schaakbond. De nieuwe eeuw eist een nieuwe aanpak".

 

In de uitslagen van de kleine wedstrijd in Leeuwarden in 1901 duikt de naam A.M. Sustring op. Hij wint de 1e prijs in de tweede klasse. Zijn naam staat op de ledenlijst van het Sneeker Schaakgezelschap in 1890 en ook later komen we zijn naam tegen. Sustring is zilversmid en werkgever van Johan en Jan Schijfsma. Als in januari 1906 de Schaakclub Sneek wordt opgericht, volgt drie maanden later de oprichting van de F.S.B.

 

Agenda

Currently no events are available

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

zoek