Gastenboek

Anne
Time flies
Prachtige filmpjes Wim! Bijzonder om de leden te zien die niet meer onder ons zijn. Wat lijkt die tijd nog maar kort geleden. Ben zelf niet zo van het plaatsen van filmpjes op YouTube maar deze geven een prachtig tijdsbeeld van ons clubjes van zowat 15 jaar geleden?
zaterdag 28 augustus 2021
Anne
Diagrammen II
Erg leuk om de slotstellingen te spelen. Mooi dat je dat elke week weer doet Selwin! Komende zondag moeten we maar weer eens voor de volle winst gaan
vrijdag 23 april 2021
Anne
Frank
Er is ons weer een kleurrijk figuur ontvallen. Frank gaf in de jaren tachtig kleur aan de schaakclub Sneek met zijn soms onnavolgbare kijk op zijn gespeelde partij. Rust zacht Frank
vrijdag 22 januari 2021
Eelke
diagrammen
Kunnen jullie bij de oplossingen puzzels de diagrammen ook in het artikel zetten? Dat verhoogt het leesplezier aanzienlijk.
woensdag 06 januari 2021
Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020
Eelke
IM Douwe
Prachtig IM, Anne. Zo was Douwe: een prachtkerel.
zaterdag 09 mei 2020
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019
Bestuur
Sponsordag voor de jeugd
Zaterdag vanaf 11.00 uur staat er een stand van de Schaakclub Sneek in de Poiesz winkel aan het Boschplein te Sneek. We proberen weer zoveel mogelijk muntjes binnen te halen. Komt allen en spaar mee voor de jeugd!
vrijdag 22 maart 2019

Recent Toegevoegd

 • Bestuur
  14-11-2021
    Beste schakers, het bestuur heeft besloten om de komende 3 dinsdagen het clubschaken niet door te laten gaan.   De nieuwe corona maatregelen, die overigens op diverse punten vrij...
 • INFO
  07-11-2021
 • Interne competitie
  03-11-2021
    Uitslag Ronde 7                 1 Selwin Keuning  -  Jan Hans de Jong 1 - 0 2 Tjitze...
 • Interne competitie
  27-10-2021
    Uitslag Ronde 6                 1 Anne Kloosterman  -  Matthijs van der Grijp 1 - 0 2 Jesse...
 • Competities
  25-10-2021
  Speeldata 2021-2022 datum 7 september 2021 A.L.V. 14 september 2021 1e intern 18 september 2021 KNSB Sneek 1 - Assen 1 21 september 2021 2e intern 28 september...
 • More news...

Bezoekers

Today 6

Yesterday 131

Week 653

Month 3254

All 182184

Currently are 19 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

No title

Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel en geeft niet de mening weer van de schaakclub sneek 

 

Ik las laatst ergens het weinig schokkende nieuws dat de meerderheid van de noorderlingen zijn verjaardag niet graag viert.

 

Dat ligt anders bij zaken die wat minder persoonlijk zijn, zoals een jubileum van een vereniging. Men probeert het iedereen zoveel mogelijk naar de zin te maken, dus voor een schaakspeler is dat een partij op niveau, een hapje en een drankje en een praatje. En dat is dat.

 

Iedereen tevreden! Met name voor de voorzitter van het geheel zal het een spannende periode zijn geweest. En hij zal blij zijn dat het grotendeels een soepel, ontspannen dag bleek te zijn geworden.

 

Omdat ik zelf ook graag een leuke dag wilde beleven besloot ik de morgensessie te laten voor wat het was. Dat scheelt al snel zo’n 5 uur met degenen die bezig waren geweest met de boel op te zetten voor het jeugdtoernooi, het aanhoren van de speeches met als ik me niet vergis, o.a. burgervader Brok, Turkstra, Kruithof en Van Manen, de boekpresentaties, het benoemen van het erelidmaatschap van Dirk Schild, en wat nog meer zij.

 

 

Dirk, Erelid van de Friesche Schaakbond

 

Zoals gewoonlijk op zaterdag kwam ik vijf minuten voor één de speelzaal, ditmaal de prachtige Martinikerk, binnengelopen. Net op tijd voor de simultaan van Jan Timman.

 

Heel even kon ik de 2 boeken (jubileum- en prentenboek) inkijken en het zag er zeer verzorgd uit. Een fraaie prestatie, als men weet hoeveel vrijwillig besteedde uren er in met name het jubileumboek gestoken is; het afhaken van medewerkers, en het gehaast in nachtelijke uren om alles nog voor de deadline af te krijgen. Hulde. Volgens Gert Jan gaat dat echter altijd zo met dat soort zaken, dus voor hem was dit geen nieuwe situatie. Desondanks: hulde!

 

Ik verwachtte dat Timman het zwaar zou krijgen. Een jaar of twintig jaar geleden moest hij bij een vorig (ongefundeerd) jubileum nog een enkele maal het loodje leggen, we schaken in de breedte meende ik tegenwoordig beter in Sneek, en Timman was toch ook niet meer de topper van vroeger, kwam bovendien net van een moeizaam verlopen toernooi in Spanje.

 

 

een jaar of 20 terug (naar het schijnt... als ik Yge en Dirk zie dan kan ik dat nauwelijks geloven, maar de aanblik van Ger moet toch wel overtuigen...), met bijna dezelfde mensen

 

Dat was alvast de eerste enorme vergissing. Want hij bood meer dan waar voor zijn geld. Het was een flinke wandeling langs de 30 opgestelde borden in de kerk, maar hij verslapte geen moment, wist precies wanneer hij even wat langer moest nadenken en wanneer het wat sneller kon.

 

Schuin voor me zaten vier coryfeeën van het eerste en Timman had volgens mij gelijk in de gaten dat het hier oppassen geblazen was. Van wat ik er van gehoord heb bestond z’n tactiek voor zo’n middag uit het streven naar het bereiken van eindspelen, waarna hij de meesten, zoals Anne dat noemde, “uitkneep”.

 

Wim Ykema, Frits Pen behaalden al verdienstelijk remise. Ik zat naast Hasan Cisme, die na het begin van de partij (c4 e6, Pc3 Pf6, e4 …) sip kijkend tegen me zei dat er voor hem al iets fout gegaan was. Na het niet eens zo slechte …d6 begon hij een tijdje later soepeltjes aan een enorme aanval, waarna Timman moest vluchten in een slechter eindspel, dat hij nog maar net remise kon houden! Laat die lui van het derde maar skuuven.

 

Omdat ik het niet kan laten: ik meende redelijk goed uit de Berlijnse variant van het Spaans gekomen zijn, maar na La3 en afruil kreeg hij een superpaard tegen een brakke loper. Laten we nu net tijdens het trainingsweekend een boek van Timman zo’n beetje hebben verslonden, dat voornamelijk als thema had…: goed paard tegen slechte loper.

 

Na 60 zetjes was het mooi geweest. Er waren ondertussen nog 2 die een remise behaalden (hun namen zijn me ineens te binnen geschoten, Ralph Zijlma en, jawel, Krine Faber). en kon ik nog de slotfase van de simultaan bekijken. Alleen Anne en Tjitze van Sneek I waren nog bezig, en laat die twee nu tot ieders genoegen (en zeker van Timman naar ik aanneem) nu net naast elkaar zitten! Die konden dus geen moment echt even nadenken, Anne kon er nog knap een plusremise uitslepen. Een vermakelijk schouwspel.

 

Het was al met al een fijne middag dankzij Timman. Hij maakte een frisse indruk, speelde geconcentreerd en hield het bij koffie. Echt een fenomeen. Ook deed hij niet moeilijk toen het vervoer naar het treinstation even op zich liet wachten, al zag ik Dirk even peentjes zweten.

 

Van het jeugdtoernooi weet ik nog dat Nick Bijlsma die had opgeëist en dat Yge Visser zich goed van zn taak had gekwijt in de aanschuifsimultaan, want veel heeft hij die middag niet verloren. En meteen reisde hij af naar Duitsland voor een competitiewedstrijd, want er moest nog meer verdiend worden die dag.

 

Het was een gezellige boel, al kon er niet lang nagekaart worden, want alles moest snel opgeruimd worden en een selectief gezelschap kon zich opmaken voor het avondprogramma dat weldra zou volgen.

 

Rond zessen uur togen de schakers met eventuele aanhang naar “De Verandering”. Zeg dat wel. Een besloten gelegenheid, en dat was maar goed ook... Tot mijn verdriet hadden we het weer eens zo geregeld dat er voor deze gelegenheid niet gerookt mocht worden in het feestzaaltje en dus haalde het personeel snel de asbakjes weg. Toch was dat was niet eens zo erg, want in het bargedeelte was nog plaats genoeg en bleef de temperatuur naarmate de avond vorderde hier een stuk aangenamer.

 

Het eten bestond uit een lopend buffet met als gerecht (voor de meesten gratis!) een goed smakende chili con carne en allerhande toevoegingen, en menigeen wilde daar meermalen voor in de rij staan.

 


Zoals al aangekondigd in de folder waren er die avond “tal van activiteiten”, Ik mag niet teveel verklappen, maar noem uit het gebodene een rede die iets te doen had met schaakproza, waar de voordrager en typist vele uren voorbereiding in hadden gestoken.

 

Laat ik de reactie van de toehoorders stormachtig noemen. Wat een spreker is die man.  Als dat de bedoeling was, dan is de opzet meer dan geslaagd.

 

Wie denkt dat Stivoro ons in de greep heeft, heeft Bacchus hier nog niet meegemaakt. Een dubbele moraal, maar je kan als club natuurlijk niet op elk vlak conformistisch zijn. Het zou natuurlijk ook veel gezelligheid weghalen. Persoonlijk vond ik het wel jammer dat mn vrijdagnacht nog inelkaar geflanste fotocollage met opruiende teksten in de krappe ruimte niet vertoond kon worden. Maar goed, je kan niet alles hebben.
 

Pogingen de vrouwen achter de schakers beter te leren kennen, en uiteenlopende thema’s als first person shooters, amsterdamse straatgevechten, al dan niet aanwezige organisatietalenten en godfathers volgden elkaar snel op.

 

Na een memorabele avond probeerde ik zelf de mede overgeblevene met zachte drang naar buiten te krijgen, want het bleek sluitingstijd te zijn. En het lukte mij uiteindelijk. In alle haast en gestress van het personeel kon ik toen zo snel m’n consumptiebriefje niet vinden en als dank voor de moeite mocht ik niet op enige clementie rekenen en ik voelde me net een crimineel toen me streng verzocht werd een boete van 75 euro te betalen. Het kon de pret net niet drukken.

 

Een woordgrap op “De Verandering” is snel gemaakt. Het jubileumboek was ik ondertussen ook al kwijtgeraakt, misschien was ik zelf ook wel aangeschoten... Voor het prentenboek schijn ikzelf maar 10 eurootjes te hoeven betalen, dus dat valt dan wel weer mee.

 

De dag persoonlijk samenvattend, een rustige middag in een zeer stichtelijke omgeving en een drukke avond in een nogal chaotische ambiance. Voor elk wat wils, precies zoals het hoort.

 

Meer impressies volgen,

Tom

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Agenda

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

zoek