Van de circa 2340 scholen in Nederland mogen de laatste 36 scholen die zich geplaatst hebben tijdens de voorrondes strijden om de landstitel schoolschaken voor basisscholen. Deze wedstrijden zullen beginnen op 18 mei te Leiderdorp. Op 1 en 8 juni zal de afvalrace worden beslecht. Om in aanmerking te komen voor plaatsing konden alle basisscholen in Friesland, Emmeloord en Steenwijk zich plaatsen tijdens de voorrondes . De finale hiervan vond afgelopen zaterdag 16 maart plaats waarbij de eerste en tweede plaats recht geeft op een ticket voor de Nederlandse kampioenschappen.

 

oeh1Op ‘e Hichte doet al 25 jaar mee aan de voorrondes en dit jaar hadden we dermate veel schaaktalent binnen onze school, dat we met 2 teams naar buitenpost konden afreizen.

Ondanks dat trainingen dit jaar op een laag pitje hebben gestaan vanwege de noodgebouwen, waren we toch in staat om twee sterke teams te formeren. Veel kinderen van onze school schaken ook bij de schaakclub Sneek waardoor we goed geoefend de arena in Buitenpost konden betreden.

 

Het eerste team, bestaande uit Alec en Dylan Sealy en Siem en Wisse Piersma, had vooraf goede papieren om een trofee te behalen. Ook het tweede team bestaande uit Robin de Leeuw, Thomas en Lukas van Ruiten en Jurre Sypersma kon een goed resultaat neerzetten. Toch bracht het verloop van de dag nog de nodige spanning met zich mee. Scholen als de Librije en de Paedwiizer boden ook dit jaar weer felle tegenstand. Tot de laatste wedstrijd was de 1e plaats nog steeds niet beslist. Alec, Siem, Dylan en Wisse moesten allemaal de laatste wedstrijd winnen, anders ging plaats 1 aan hun neus voorbij. Gelukkig bleven ze geconcentreerd schaken en wonnen alle vier de beslissende partij. De eerste plaats gehaald. Hulde!

 

Team 2 kreeg het ook voor de kiezen. Helaas bleek bij de indeling dat ook zij de drie sterkste teams tegenover zich kregen. Hier was het niveauverschil net een maatje te groot, waardoor verlies moest worden geïncasseerd. Toch werden individueel de nodige puntjes bij elkaar gesprokkeld en eindige team 2 op een 10e plaats. Was de loting iets gunstiger geweest dan was team 2 zeker hoger geëindigd. Ook de 10e plaats van alle basisscholen in Friesland, Steenwijk en Emmeloord is nog steeds enorm goed. 

oeh2We hopen dat we in mei goede berichten krijgen uit Leiderdorp alwaar de titanenstrijd zich verder zal voltrekken. Het schaakniveau is op sommige scholen zeer hoog dus wij wensen ons team heel veel sterkte en soms ook een beetje geluk toe! 

Uitslagen op http://www.frieseschaakbond.nl/friese-kampioenschappen/10-fk/240-finale-basisschool-schaak-buitenpost