Voor de 26e keer alweer is de schaakclub Sneek gastheer geweest voor deze jaarlijkse jeugdkampioenschappen. Onder leiding van de ervaren wedstrijdleiders, Wytse Wiersma en Wytze van de Zee, werden in alle jeugdcategorieën een halve of zelfs een hele competitie gehouden.

In de jongste categorie E werd op zaterdag 16 februari er een hele competitie gehouden. Met slechts 15 minuten op de klok moesten deze aankomende grootmeesters het hoofd koel houden. Voor sommigen was het allemaal nieuw, maar dat maakte juist dat er leuke partijen werden gespeeld. Al snel werd duidelijk dat Thymen Dijcker echt de sterkste was, want hij kon ongeslagen de bokaal in ontvangst nemen.

Een bokaal met historie, want de afgelopen decennia hebben meerdere jeugdige spelertjes deze bokaal vastgehouden die later Internationaal Meester of zelfs Grootmeester zouden worden!

Goede tweede werd Lutzen Kempenaar die alleen in Thymen zijn meerdere moest erkennen.

Doeke Hoekstra, Lukas Domper en Hedzer Talsma streden alle drie om die felbegeerde derde plek en ze hadden het alle drie kunnen halen! Toen de stofwolken waren opgetrokken bleek dat Hedzer het koelste was gebleven en trok, met een half puntje meer, de derde plek naar zich toe. Lukas eindigde keurig op de vierde plaats en Doek op de vijfde.

Deze nieuwelingen hebben laten zien wat voor talent er in de Friese jeugd zit: een belofte voor de toekomst!

In categorie D was Oscar Klaren, echt de gedoodverfde favoriet. Zijn rating die voor de Friese jeugd op die leeftijd al erg hoog is, schrok de overige deelnemers trouwens helemaal niet af. Hij moest het allemaal maar waar maken!

Deze categorie kreeg per persoon 30 minuten op de klok, maar het enthousiasme van alle spelers EN de wil om te winnen maakte dat eigenlijk niemand deze volle 30 minuten echt nodig had.

De wedstrijdleiding had bepaald dat er negen rondes volgens het Zwitsers systeem zou worden gestreden en deze werden in rap tempo gespeeld. Er was een oneven aantal deelnemers en dat maakte dat telkens iedere ronde een speler een bye kreeg.

Halverwege deze competitie werd wel duidelijk dat Oscar zijn favorietenrol waar zou maken en dat de strijd zou gaan om de andere twee plaatsen die recht geven op deelname aan het Nederlands Kampioenschap voor de jeugd. Er waren maar liefst zes spelers die deze twee plekken konden opeisen en na negen rondes en een heel spannende strijd wonnen Luca Wijnstra en Thymen Dijcker die twee plaatsbewijzen voor het NK voor de jeugd. Maar wacht even…. Thymen? Is dat niet…?

Ja, inderdaad! Deze categorie werd op maandag 18 februari gespeeld en dat maakte dat de spelers uit de E categorie ook mee konden doen. Marten Elsinga greep met evenveel punten als Thymen en Luca net naast deze derde plek. Op één punt afstand deelden Daniël Vleugel, Coen Roosjen en Antonius Eskandar de vijfde plek.

Jesse Bosker had met 4,5 punt de 8e plek voor zichzelf. Met 4 punten deelden Silke Dijcker, Giovanny Verhoef en Sander Prins de 9e plek. Ronan Boonstra en Roover Coors sluiten dapper de rij.

In al dit schaakgeweld hield ook één meisje stand: Silke Dijcker durfde het aan om het op te nemen tegen al die snel spelende jongens en met 4 punten mocht zij zich Fries Kampioen van de D-meisjes noemen!

Oscar Klaren dus de terechte kampioen van de D-jeugd. Je mag dan wel favoriet zijn, maar het waarmaken is altijd nog lastig en dat deed Oscar met verve!

De vier spelers in de C categorie bepaalden met een volledige competitie de winnaar. Dat ook hier de rating niet altijd alles zegt blijkt wel uit een verrassende uitslag. Leandro Slagboom heeft weliswaar niet de hoogste rating, maar was toch favoriet naast Duncan Klaren die op papier de beste kansen had. Toen in al de eerste ronde Dylan Torensma verrassend won van Leandro, zag Duncan zijn kansen nog verder stijgen. In het onderlinge treffen was het wel Leandro die tot twee maal toe Duncan aan zijn zegekar bond en daarmee de basis legde voor zijn terechte kampioenschap! De vierde kanshebber op deze titel was Nemo Ding die alleen tegen Dylan de strijd in evenwicht kon houden en in Duncan en Leandro zijn meerderen moest erkennen.

Leandro Slagboom dus de terechte kampioen met op de voet gevolgd Duncan Klaren die onbedreigd de tweede plaats kon opeisen. Dylan pakte de brozen plak dankzij die verrassende overwinning op Leandro.

Voor de oudste jeugdcategorieën A en B hadden zich drie spelers aangemeld. De wedstrijdleiding besloot daarom gelijker tijd één volledige competitie te spelen voor beide categorieën. Ook hier was een grote favoriet: Sven Broersma.

De twee spelers die Sven van de titel moesten houden waren Osama Arabi en Christian Torensma. De eerste partij tussen de laatsten eindigde in winst voor Christian.

En warempel, dit bedenk je toch niet: ook Sven struikelde al in de tweede ronde! Osama lichtte Sven een pootje, maar in de derde ronde gaf Sven concurrent Christian geen kans en daarmee kwamen alle drie de spelers na drie rondes op gelijke hoogte: allemaal een 50% score. De vierde ronde gaf geen winnaar: remise tussen Osama en Christian. De vijfde ronde liet Sven zien wie de baas was en hij won van Christian. De laatste ronde bepaalde de uiteindelijke winnaar:

Osama ging er helemaal voor en bij winst zou hij ook de trofee pakken. Sven bleef koel en nam revanche op zijn eerste nul tegen Osama en trok de strijd weer gelijk.

Met drie uit vier een terechte winnaar en Sven kon uit handen van de wedstrijdleiding de bekers van de B én A categorie bij de oren vatten!

De winst op Sven leverde Osama de tweede plaats op en met even veel punten legde Christian beslag op de derde plek.

Nadat alle winnaars en deelnemers waren voorzien van de gewonnen bokalen en herinnering vaantjes kon iedereen tevreden terugkijken op een geslaagd toernooi!

De wedstrijdleiding van de Schaakclub Sneek ziet iedereen volgend jaar weer graag terug!

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s